3 Şubat 2012 Cuma

BU YAZI ANNE BABALARA...ABUK SUBUK KİTAPLAR !

Ben bu kitap tanımını çocukken de duyardım. Biz çocuklar şöyle birazcık eğlenceli, maceralı, bize hoşça zaman geçirtecek bir kitabı elimize aldık mıydı, hemen gelecek endişesiyle donanmış, ciddiyeti “görev” olarak tanımlamış, çocukluğu bir an önce kurtulmak gereken bir hastalık gibi gören bir yetişkin ortaya çıkardı. Elbette, bu yetişkinin niyeti iyiydi. Amacı biz çocuklara iyiyi, doğruyu, kendi kıt bilgisi oranında yaşamın gerçeklerini göstermek, bizi ivedi doğru yola sevk etmek ve kısa yoldan adam olmamızı sağlamaktı. Eğlenceli, maceralı kitaplar okuyarak hoşça zaman geçirmemiz, hayal gücümüzün gelişmesi, farklılıkların farkına varmamız, zekâmızın bilenmesi, bakış açısı geliştirmemiz, “görev olarak” değil, “severek” okuma alışkanlığı edinmemiz o kadar önemli değildi. Zira önümüzde tutucu bir memur zihniyetinin büyük yaratıcılığıyla (!) tasarlanmış, ezbere dayalı, kişisel gelişimi ve bireysel tercihleri önemsemeyen; hem verdiği eğitimin bizdeki etkisini, hem de geleceğimizi, belki de ömrümüz boyunca kimliğimizin bir parçası olarak taşıyacağımız mesleğimizi aptal bir testin sonucuna göre sayısal loto misali belirlememizi bekleyen eğitim sistemi vardı. Bugün de durum aynı. Dolayısıyla birçok yetişkin, çocuğunun keyifle okuduğu ya da okuyabileceği kitapları “abuk sabuk” diye tanımlayarak, kendisini sorumluluklarının bilincinde bir ebeveyn olarak görme yanılsamasına teslim oluyor.
Peki, nedir bu abuk sabuk kitapların özellikleri, neye yarar bunlar?
  • Abuk sabuk kitaplar çoğunlukla eğlencelidir. Gülen, gülümseyen bir çocuktan daha güzel olan ne var bildiğiniz?
  • Abuk sabuk kitaplar çoğunlukla merak uyandırır. Merak öğrenmenin, ufkunu genişletmenin, keşfetmenin tohumudur.
  • Abuk sabuk kitaplar çoğunlukla kalıpların dışındadır. Kalıpların dışı kendimize en çok yaklaştığımız, kendimizi en yakından gördüğümüz yerdir.
  • Abuk sabuk kitaplar çoğunlukla perilerle, elflerle, cinlerle, prens ve prenseslerle, tuhaf yaratıklarla, büyü ve büyücülerle, olağanüstü durumlarla, doğaüstü güçlerle, olmadık işlerle ilgilidir. İlk taşı rüya görmeyeniniz atsın.
  • Abuk sabuk kitaplar çoğunlukla bilmediğimiz gibidir. Bildiklerinizin bildiğiniz gibi kalmamasından mı korkuyorsunuz?
  • Abuk sabuk kitaplar çoğunlukla evrene başka bir açıdan bakar. Leonardo da Vinci yaptıklarını yapmasaydı ona dahi değil “mantar” derdik.
  • Abuk sabuk kitaplar farklılıkları anlatır. Hitler’in eksiği neydi sanıyorsunuz?
  • Abuk sabuk kitaplar çoğunlukla mücadeleyi, direnişi, azmi, çözüm arayışını ve özgürlüğü ele alır. Boyun eğmeyi, köleliği, ne olursa olsun kabullenmeyi, çözümsüzlüğü, direnmemeyi öven kitap gördünüz mü hiç?
  • Abuk sabuk kitaplar çoğunlukla kendine has karakterler barındırır. Ya olduğun gibi görün, ya da göründüğün gibi ol.
Uzun lafın kısası, bırakınız çocuklar abuk sabuk kitaplar okusunlar.
Kaynak: Bir Dolap Kitap

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder